Lontwol

Het materiaal dat we gebruiken is lontwol. Dit zijn vezels van wol in één richting gekamd, in de vorm van een lang lont.
Ieder schapenras geeft zijn eigen wolvezel. De wolvezels die wij gebruiken voor onze plaids zijn veelal van het merino schaap. De vezels zijn ongeverfd, en puur natuur. Bij antraciet gemeleerd bijvoorbeeld, houdt dit in dat er wel eens een pluk van een witter schaap in zit, of juist een heel donker schaap. De ivoorwol is wat gelig van kleur, een echte Ivory dus. 

Diervriendelijkheid van de wol

De wol die wij gebruiken voor onze plaids bestaat eigenlijk altijd uit natuurlijke materialen. Voor deze lontwol is de herkomst veelal van merinoschapen, uit Nieuw-Zeeland of dichterbij, Zuid-Duits of zelfs Nederlands. De wol komt van de vacht, niet van de huid van de schapen. De schapen geven dus alleen hun vacht, en niet hun leven. 

Onderhoud van het plaid / wasvoorschrift

Merinowol is een prachtig natuurproduct. Daar horen specifieke eigenschappen bij. Als je grof gebreide plaid of kussen net gemaakt is, is de wol nog heel vers. De wol wordt niet in elkaar gedraaid en behandeld zoals dat voor kleding wel het geval is. De wol is dus – op het wassen, kammen en eventueel verven na – nog volledig puur en ‘fluffy’. Hierdoor heeft het de zachtheid en het volume wat ze ontzettend lekker aanvoelt. Maar let goed op, dit vraagt van jou ook een goede zorg. Om je product zo mooi mogelijk te houden, kun je er het best voorzichtig mee zijn. Hoe intensiever of ruwer je het gebruikt, hoe meer je dat ziet. Het is normaal dat de wol door de tijd heen steeds hechter wordt. De wol vervilt als het ware onder je handen. De hechting van de wol zorgt er voor dat je her en der pluisjes kunt zien. Dat is normaal voor wol, en erg afhankelijk van hoe intensief je de plaid gebruikt. Pluisjes die je niet wilt kun je er prima af knippen, je kunt er beter niet aan trekken, dan trek je vaak weer meer los dan je lief is.

Wol is van nature vuilafstotend. Dat is fijn, daardoor is luchten vaak al voldoende om je plaid weer fris te krijgen. Wassen wordt afgeraden. Hierdoor verliest de wol zijn luchtigheid en volume. Wat ook fantastisch werkt in de winter is reinigen in de sneeuw. Leg het plaid of kussen even een half uurtje op verse (schone!) sneeuw. Het vuil trekt in de sneeuw en het plaid / kussen is weer heerlijk fris. 

Tot slot: de natuurlijke, ongeverfde lontwol pluizer meer dan de geverfde lontwol!

De geur van de lontwol

Wol is een natuurproduct en de wol kan een geur hebben. Soms is deze sterker dan de andere keer. De geur is vooral waar te nemen voor de natuurlijke, ongeverfde wol. De geverfde wol hebben door een verf procedé niet tot nauwelijks geur.
Heb je je plaid ontvangen en vind je de geur onaangenaam, dan kunnen de volgende tips jou helpen:

  • Laat de wol een paar dagen buiten luchten
  • Stop de wol in een vuilniszak met een geurtje. Knoop de zak stevig dicht en laat een paar dagen staan.
  • Spuit de wol in met een geurspray 
  • Heb geduld

 

Levering en ophaling

Gezien het om volledig handwerk gaat duurt de levering gemiddeld 3 à 4 weken.

Bij het afrekenen van een bestelling kun je kiezen om je bestelling af te halen.
Dit kan, als de bestelling betaald is na contact opgenomen te hebben via mail info@ateliertchilleppie 

Als je bij het afrekenen kiest om je bestelling te laten versturen gebeurd dit via bpost.

Verzendingen vanaf €90 zijn gratis.

 

Betalingsmogelijkheden 

Betalen is mogelijk via Bancontact.

 

 

Bij verdere vragen, neem gerust contact met mij op.
info@ateliertchilleppie

volg atelier tchilleppie op Facebook of Instagram